Bodypositive boeken om te checken!

De weg naar zelfliefde en bodypositivity wordt een stuk makkelijker als je je gesteund voelt, en een van de manieren om dat te doen is met bodypositive boeken. Zo’n boek dat je leest en waarvan je een goed gevoel krijgt, dat je inspireert om aan jezelf te werken of waar je zelfs dingen uit kan leren, en dat je geregeld nog eens kan vastpakken als je het moeilijk hebt. Ik toon je graag enkele van m’n favorieten, ik heb ook overal linkjes voorzien zodat je gelijk kan doorklikken om een boek toe te voegen aan je collectie.

Op je lijf geschreven

Allereerst, “Op je lijf geschreven” van Mayra Louise. Een boek waar ik al eerder een uitgebreide review over schreef en dat heel bijzonder voor me is omdat ik er zelf ook een ietsiepietsie beetje aan mocht meewerken. Een boek over goed in je vel (leren) zitten en je lijf waarderen. Bekijk ‘m hier.

Knap voor een dik meisje

“Knap voor een dik meisje” van Tatjana Almuli is nog zo’n pareltje. Tatjana is op een gegeven moment heel veel afgevallen… en terug bijgekomen. Het boek is een open, eerlijk, moedig, interessant en herkenbaar relaas over hoe het is om dik te zijn in een wereld die gemaakt is voor slanke mensen. Bekijk ‘m hier.

Damn, honey

“Damn, honey” van Marie Lotte Hagen gaat niet specifiek over voller zijn of over bodypositivity, maar het is wel heel toepasselijk voor wie op zoek is naar meer eigenwaarde en zelfliefde. Het is een soort cheerleaderboekje dat je aanmoedigt om lekker jezelf te zijn. Of zoals ze het zelf zeggen “een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt”. Het is een heel dun boekje dat leuk is om er geregeld nog eens bij te pakken en door te bladeren. Bekijk ‘m hier.

Body Positive Power

“Body Positive Power” is geschreven door Meghan Jayne Crabbe, ook wel gekend op instagram als bodyposipanda. Ze had vroeger anorexia maar is daar gelukkig van genezen, en is nu een fervente promotor van bodypositivity. Haar boek is een mix van persoonlijke verhalen en wetenschappelijke onderzoeken, waarmee ze op een heel toegankelijke en inspirerende manier uitlegt dat het absoluut mogelijk is om van jezelf te houden, wat je maat of gewicht ook is. Oorspronkelijk enkel in het Engels, maar er is ook een nederlandstalige versie van. Een echte musthave dus. Bekijk ‘m hier!

Health at Every Size (engelstalig)

“Health at every size” door Linda Bacon is een van de hoekstenen van de HAES beweging (health at every size dus). Deze beweging is een blog op zich waard, maar kort gezegd komt het er op neer dat dit boek aantoont dat we moeten stoppen met focussen en op gewicht en moeten focussen op gezondheid en welzijn ongeacht je gewicht, en dan zowel lichamelijk als mentaal. Het boek wordt wetenschappelijk benaderd en staat vol met wetenschappelijke studies die compleet ontkrachten dat dikke lijven ongezond zijn en dat diëten geweldig is. Een informatieve eye-opener die niet mag ontbreken op je nachtkastje, bekijk ‘m hier.

Dik oké

“Dik oké” werd geschreven door Sofie de Moor en geïllustreerd door Sanne Thijs, die ook bekend is als Fulloffreckles. Het is een kinderboek, maar stiekem ook leuk (en herkenbaar) als volwassene. Het boek waarvan ik wou dat het 25 jaar geleden bestond. Leuk om voor te lezen ook, over een dik meisje dat gepest wordt door klasgenootjes en hoe ze daar mee om gaat (inclusief happy ending, no worries!). Bekijk ‘m hier.

Happy Fat (engelstalig)

Happy Fat” is het boek van Sofie Hagen, een Deense comedian waarvan je misschien al werk zag voorbijkomen en die ik persoonlijk echt supergrappig vind. In haar boek deelt ze op hilarische en herkenbare wijze hoe ze haar plekje heeft gevonden in een wereld waar je zo gejudget wordt op je gewicht en hoe ze hiermee heeft leren omgaan. Een boek waarbij je een fistbump met een schaterlach en af en toe een serieuze noot afwisselt. Bekijk ‘m hier.

Fat Ladies in Spaaaaace

“Fat Ladies in Spaaaaace” is een kleurboek gemaakt door Nicole Lorenz. Niet om te lezen dus, wel 18 badass dikke vrouwen die in de ruimte allerlei avonturen beleven. Niet lachen, want kleuren is écht niet alleen voor kinderen! Ook voor volwassenen is het oprecht een mega ontspannende activiteit en er bestaan allerlei kleurboeken, dus hoe tof is het dat je er nu eentje hebt met een bodypositive insteek! Bekijk ‘m hier.

Als ik dit lijstje zo bekijk, valt het me ook op dat er inmiddels in Nederland al meerdere bodypositive boeken geschreven werden, en ik weet dat er nog in de maak zijn. Superawesome natuurlijk, maar ik sta er dan altijd van te kijken dat het in België minder vaart loopt. Misschien moet ik zelf een stoppen met m’n eigen boek steeds te deleten en te herschrijven, dan kom ik hopelijk ook ooit met een boek dat in dit lijstje past… Food for thought!

Heb jij al een bodypositive boek in de kast staan?