Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

By far de vraag die ik het vaakst gesteld krijg: “hoe krijg je meer zelfvertrouwen”? Ik ben beginnen bloggen toen ik al soort van okee was met mezelf, dus jullie hebben me nooit meegemaakt toen ik echt diep zat, maar ik kan je beloven dat ik van heel ver kom. Ik ga jullie al die nasty shit besparen, want de eindboodschap is vooral: het is mogelijk. Hoe slecht je je ook voelt over jezelf, hoe laag je zelfvertrouwen ook is, hoe hard je je lijf ook haat: er is écht een mogelijkheid dat je op een dag opstaat en blij bent met jezelf.

Da’s het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat dat, helaas, niet vanzelf gaat. Zou chill zijn he? Met een rot gevoel gaan slapen en de volgende dag wakker worden en ineens bakken vol confidence hebben. Zo werkt het dus niet. Of allez, voor mij toch niet. I worked my ass off to get where I am.

Ik kan niet 10 jaar werken samenvatten in 1 blog, en ik ben er ook nog niet helemaal (it’s a journey girls, not a destination), maar ik zet wel even de belangrijkste dingen op een rijtje die mij het meest geholpen hebben, en waarvan ik denk dat ze de meeste impact hebben. Het absolute minimum van wat je moet doen om meer zelfvertrouwen te krijgen, basically. En eens je een sterke basis hebt, kan je beginnen verder bouwen. Ready? Let’s go!

1. Stop met slecht te praten over jezelf

Dit is echt het aller aller aller eerste dat je moet doen. Zolang je jezelf constant neerhaalt en negatief spreekt over jezelf (en tegen jezelf), vergeet het maar. Ik vond dit persoonlijk ook de moeilijkste stap. Misschien omdat het de eerste was, maar waarschijnlijk ook omdat ik echt honderdduizend keer op een dag slecht sprak over mezelf. Het was echt m’n safetyblanket, zo normaal was het om mezelf waardeloos te vinden en dat op alle mogelijke manieren en elk moment uit te spreken of te denken. Niet okee, en bovendien dodelijk vermoeiend.

Hoe gaat dat dan praktisch in z’n werk? Wel, je hebt waarschijnlijk heel lang slecht over jezelf gedacht, dus dat gaat jammer genoeg niet stoppen na een dag of twee. Die gedachten zullen nog wel een tijdje komen. Wanneer dat gebeurt, adem even diep in en uit en dwing jezelf om een tegengedachte te geven. Zo ga je hier actief tegenin. Het kan wel even duren, in mijn geval echt jaren, maar het is superbelangrijk. Basically: als je het niet over je allerbeste vriendin zou zeggen, zeg het dan ook niet over jezelf.

2. Stop met slecht te praten over anderen

Eigenlijk een extentie van het vorige punt. Hoe je kijkt naar jezelf en hoe je kijkt naar anderen zijn gelinkt. De mensen die het hardst uithalen naar hoe iemand anders er uitziet of wat een ander doet, zijn niet voor niks de mensen die het hardst met zichzelf in de knoop zitten.

Merk je dat je heel hard oordeelt over anderen of het grappig vindt om mensen uit te lachen met hun uiterlijk? Ga daar dan actief tegenin. Je lichaam (en dat van een ander) zal je dankbaar zijn.

3. Ga jezelf niet uit de weg

Ik kon – letterlijk – niet naar mezelf in de spiegel kijken, zo’n afkeer had ik van mezelf. Als ik niet bezig was met mezelf haten, dan was ik bezig met mezelf compleet te negeren. Ik heb mezelf gedwongen om contact te maken met mezelf. Kijken in de spiegel terwijl ik me afdroog na het douchen, naakt slapen, bodylotion smeren overal… Doodeng, echt! Maar je gaat nooit leren houden van een lijf dat je compleet negeert, dus doe het toch. Belangrijk is wel dat je hierbij stap 1 goed in gedachten houdt: omring jezelf met positieve gedachten terwijl je jezelf aandacht leert geven.

4. Stap uit je comfortzone

Ja, het is heel veilig om te blijven doen wat je altijd gedaan hebt. Er zijn waarschijnlijk een heleboel dingen die voor heel veel mensen heel normaal lijken, maar voor jou echt super scary zijn. De allereerste keer dat ik naar de sauna ging bijvoorbeeld, kreeg ik echt een giga paniekaanval toen m’n badjas uit moest en ben ik eerst even gaan janken in een wc hokje. Ik ben blij dat ik toch doorgezet heb, want nu vind ik het een van de fijnste dingen die er zijn. Ik zeg niet dat je jezelf compleet moet forceren, dat kan ook een trauma zijn, maar probeer zo nu en dan bewust stapjes uit je comfortzone te zetten, hoe groot of klein uit. Wedden dat achteraf de wereld niet vergaan is? High five for you!

5. Ga op social media dieet

Er zijn studies over met exacte cijfers (die ik niet ga opzoeken nu, want lazy), maar we worden per dag echt met duizenden beelden gebombardeerd. De meerderheid van die beelden tonen niet realistische vrouwen en lichamen. Komt daar ook nog eens bij dat veel van die beelden gepaard gaan met boodschappen van een industrie die letterlijk miljarden verdient door de onzekerheden van vrouwen, en je hebt een lekker toxische cocktail vast.

Het is een beetje zoals worteltjes eten. Er is helemaal niks mis met worteltjes, worteltjes kunnen heel lekker zijn. Maar elke dag alleen maar worteltjes eten, dag in dag uit, en niks anders, daar word je op een gegeven moment echt heel ziek van. De beelden die je ziet is een beetje als brainfood: het is belangrijk om je hersenen te voeden met diverse beelden van diverse lichamen.

Voor een stuk kan je dat niet echt controleren, die beelden en boodschappen zijn er en worden rondgestuurd en je gaat een deel daarvan sowieso over je geen krijgen. Maar er is een groot stuk dat je wél in de hand hebt. De magazines die je koopt, bijvoorbeeld. Of wie je volgt op social media. Probeer daar eens bewust naar te kijken de komende maanden. Elke keer je een account tegenkomt dat je stiekem een kut gevoel geeft, hit the unfollow button. Veel leuker en productiever om te vervangen met accounts waar je happy van wordt! Hetzelfde kan je trouwens ook in real life doen, en dat brengt ons bij het volgende punt.

6. Surround yourself with people who get it

Newsflash: die ene “vriendin” die je altijd een rot gevoel geeft? Je hoeft daar dus niet bevriend mee te zijn he. Er zijn genoeg leuke mensen in de wereld die jou toejuichen en inspireren en die je super amazing gaan vinden, precies zoals je bent. Laat die negative nancy’s lekker achterwege and surround yourself with people who get it, zowel online als in real life.

7. Realiseer dat je zoveel meer bent dan een lijf

Ik zit hier nu wel veel te praten over jezelf mooi vinden en zelfvertrouwen hebben enzo, en dat is natuurlijk prachtig. Echt, ik wens het je toe, dat je in de spiegel kijkt en denkt “my god, wat een fucking babe ben ik toch”. Je bent ongetwijfeld prachtig, maar hoe je eruitziet is echt het minst interessante aan jezelf. Als ik later doodga, gaat er niemand aan mijn graf staan huilen en denken “zucht, ze had zo’n mooie billen”. Really, who cares. Dat is niet wat mij een mooi mens maakt, en het is zeker niet wat mij een leuk leven gaat geven. Dus ja, ik hoop dat je blij wordt als je jezelf ziet, maar ik hoop ook dat je weet dat je zoveel meer bent dan dat.

Misschien komt het daar ook op neer. Je gaat niet elke dag waanzinnig verliefd zijn op jezelf. Dat hoeft ook niet. Ik hoop vooral dat je op een punt komt waarbij je je eigen lichaam niet meer als een excuus gebruikt om dingen uit te stellen en niet ten volle te genieten van het leven. Dat je ook op een mindere dag die bikini aantrekt / die hete dude (of dudette) een berichtje stuurt / die reis boekt / voor die promotie gaat / dat ijsje eet / … En denkt “fuck it, ik ben goed genoeg zoals ik ben en ik laat me door niks of niemand tegenhouden”.

Je verdient het. Go get ‘m.