Plussize sport legging review!

Als je me volgt op Instagram had je het al voorbij zien komen (volg je me nog niet? wat? Dat kan je hier doen.). Ik ben op zoek naar nieuwe sportkleding en dat is best lastig in een grotere maat, dus ik ging gelijk even los en bestelde 6 leggings. Shoppen als je plussize bent is sowieso al lastiger dan voor slanke maten: er zijn veel minder winkels waar je terechtkan, zowel fysiek als online, de collecties zijn kleiner en het is vaak lastiger qua pasvorm. Voor sportkleding is het helemaal een ramp. Ik denk dat er ergens een soort conventie is geweest waarbij allerlei sportmerken samen zijn gekomen en gezegd hebben “okee, we gaan er gewoon vanuit gaan dat vrouwen boven een maat 46/48 niet sporten, deal?”.

M’n favoriete sportmerk ever (Grrrl, lees er hier alles over, echt the bomb) heeft helaas niet echt dingen in mijn maat in stock momenteel en ze weten ook niet of ze zomaar verder kunnen doen in Europa met die hele Brexit enzo (paniekmomentje voor mij!), dus ik besloot elders te bestellen omdat ik dus nu stuff nodig heb, en eventueel als backup voor als Grrrl weg zou vallen. Dit is wat ik bestelde!

Ik bestelde er dus 6, wetende dat er heel wat zouden afvallen omdat ik toch best wat eisen heb. Ze moeten natuurlijk goed zitten (voor mij betekent dat highwaisted en niet-afzakkend, he-le-maal geen zin om altijd m’n broek op te moeten trekken namelijk) én ze moeten squatproof zijn. Qua sport doe ik voornamelijk krachttraining en yoga, en dan spendeer je toch best wat van je sport-tijd voorovergebogen, en de hele fitness hoeft echt niet elke keer te weten wat voor ondergoed ik aanheb. Check m’n reviews! See something you like? Achter elke titel zit een linkje waar je de legging kan shoppen.

By the way, een charmante foto maken van je achterkant in een legging in deze hoek is onmogelijk (believe me, I tried), so enjoy the view ladies *blaast windkusje*!

  1. Active by Zizzi – Adown Long Pant (€49,95 maat 50/52)

Man, hier was ik zo excited over toen ik ‘m bestelde. Ik heb een voorliefde voor zwarte leggings die nét dat beetje extra hebben om niet basic te zijn, en deze ziet er echt fantastisch uit. Hij is mega highwaisted en heeft een brede band aan de taille, wat niet alleen zorgt dat hij niet afzakt maar ook een mooie shape geeft (heujjj mooi meegenomen). Hij is ook gemaakt van een heerlijk stofje. So far so good.

En dan komt het hartverscheurende moment van de squat test. Met de achterkant foto begon m’n hart al een beetje te bloeden en eigenlijk wist ik het toen al wel… Maar toch nog maar eens checken. Dikke fail, helaas. Thank you, next.

 

2. Active by Zizzi – Abaguio legging (€39,95 maat 50/52)

Zelfde merk als numero uno, maar totaal ander stofje. Veel stugger en minder stretchy. Ik kon ‘m wel highwaisted trekken, maar ik voelde ‘m gewoon zachtjes afzakken terwijl ik bewoog. Voor mij is deze stof te warm, maar het heeft wel een licht compressie/corrigerend effect dus als jij korter bent en/of niet zo’n giant butt hebt als ik zit deze voor jou vast een stuk beter. De achterkantfoto belooft natuurlijk al veel goeds *kuch*.

Ik had geen faith meer in dit merk na legging 1, dus jah. Dit was te verwachten. Meh.

3. Nike – Performance legging (€44,95 maat 50/52)

Net zoals legging 1 was ik heel excited over dit design. Basic, maar niet te basic, hoera! Het stofje is heel glad en eerder dun, als je op zoek bent naar iets meer “sucking it in” power dan is deze niet voor jou. Er werd gesuggereerd van deze een maatje kleiner te nemen, dat heb ik niet gedaan. Hij zit ietsje los aan de taille maar ik denk dat een volledige maat kleiner iets te strak had geweest, en daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in. Ik hield me gewoon aan m’n eigen maat dus.

Yes. YES. Kijk, zo hoort het dus. Okee, er is nog steeds een heel klein beetje doorschijn, maar als iemand die honderden leggings gepast heeft in haar leven kan ik je zeggen dat dit écht wel minimaal is.

4. South Beach – Insert legging (€27,95 maat 50)

Jullie ooit al gehoord van dit merk? Nee? Ik dus ook niet. Anyway, intussen heb je wel al door dat ik hou van zwarte leggings. Ik probeer het kleurenpalet van m’n sportkleding te beperken tot zwart, nog meer zwart, blauw, grijs en wit. Op die manier hoef ik niet te stressen over combinaties maken en het is ook makkelijker met wassen. Dus kom maar op met die zwarte leggings.

Er werd aangeraden om ‘m een maat kleiner te bestellen en dat heb ik gedaan, maar dat was niet de juiste beslissing. Hoewel deze qua fit sowieso niet ideaal is, vraag ik me af hoeveel van de “problemen” opgelost zouden kunnen worden door ‘m een maat groter te nemen. Ook deze heeft een dikkere stof die wel wat compressie geeft, maar hij heeft net niet genoeg stretch om fijn te zitten. Ik kreeg ‘m met moeite hoog genoeg getrokken. Hij zit ook te los aan de enkels vind ik. Qua fit al niet super, wat niet echt veelbelovend is voor de squattest……en ja hoor. Afgekeurd.

5. Nike – Performance All In Legging (€49,95 maat 50/52)

Zo zie je maar, ik draag echt niet alleen zwart. Qua design vond ik deze wel leuk, zeker voor de zomer. Helaas is de fit niet helemaal optimaal voor mij. Die naden zijn niet echt voorzien voor m’n thunderthighs, het ging echt maar nét en ik heb zo’n voorgevoel dat ik die op een gegeven moment toch ga kapotscheuren. Hij was ook niet highwaisted genoeg voor mij, ik moest ‘m na foto 2 al een beetje optrekken. Designwise heel tof dus (er is ook een zwarte versie van), maar qua fit niks voor mij.

Komt overigens wel goed door de squattest! Again, niet 100%, maar dit is wel écht doenbaar.

 

6. Only Play – Colourblocked legging ( maat 52/54, inmiddels uitverkocht op Zalando)

Ook weer eentje die ik qua design wel leuk vond. Anders, maar niet té inyourface. Fijn stofje ook, glad, niet te warm, en met een licht corrigerend effect. Zo’n brede tailleband ben ik stiekem toch echt wel fan van, wat zit dat lekker! Helaas, toen ik me omdraaide werd het al pijnlijk duidelijk…

…Ja jongens dit wordt ‘m dus niet.

Anyway, ik hou sowieso enkel de zwarte Nike legging. Ik moet zeggen dat ik de fit en het design van legging nummer 1 ook echt niet uit m’n hoofd krijg… Als je de squattest even weglaat, was dat eigenlijk m’n favoriet, nog meer dan de Nike. Ik zit nu tegen mezelf te zeggen “maar misschien kan je die gewoon houden voor… wandelingen te maken of voor op reis enzo” maar ik ken mezelf, dat gaat er hoogstwaarschijnlijk toch niet van komen. Even van m’n hart een steen maken dus, terugsturen die handel. I deserve better.

Tijd voor conclusies!

Alright, conclusies! Shoppen voor sportkleding als je plussize bent (en dan bedoel ik hier voor de gemakkelijkheid even boven maat 46/48, want daaronder kan je wel nog bij heel wat reguliere sportmerken terecht) is echt een total bitch. Ik vind op zich wel echt dat er de laatste jaren steeds meer merken wakker geworden zijn en dat er ook steeds meer opties komen, wat echt wel awesome is. Ook de designs beginnen wat gewaagder te worden, in plaats van “hier zijn 2 basis zwarte leggings, enjoy”, en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Alleen is het niet gewoon maar een kwestie van een bepaalde maat voorzien in een bepaald design, het moet ook qua fit en kwaliteit goed in mekaar zitten. En daar loopt het nog heel vaak mis. Het is super irritant om 6 leggings te bestellen en dat er uiteindelijk maar 1 okee is. Ik ben echt wel bereid van geld uit te geven aan dingen die kwalitatief goed zijn en er leuk uitzien, maar dan zijn er wel een paar basiseisen waar het aan moet voldoen. En “ik zou graag niet met zichtbare underpants rondlopen” zou toch echt wel het minste mogen zijn.

Dit waren ze dus! Nog even een algemene disclaimer: ik ben 1m85 met massieve dijen en een dikke blubberkont. M’n sport houdt veel bukken en vooroverbuigen in dus ik vind “schijnt ie door” heel belangrijk, maar al deze dingen hoeven voor jou niet zo te zijn natuurlijk. Als je kleiner bent heb je minder moeite met highwaisted, en met een ander figuur zijn naden op de bovenbenen misschien helemaal geen probleem bijvoorbeeld. Als je andere sporten doet, is een squattest voor jou misschien helemaal niet relevant. Ik deel gewoon mijn mening voor hoe deze leggings mij bevallen, maar doe met die informatie je eigen voordeel!

Waar haal jij je sportkleding?