Why I don’t compliment people on their weightloss

(Nederlandstalige versie onderaan)

A couple of weeks ago I asked you what you wanted to see more of on my blog, as I realized I didn’t want to rely on just outfits anymore. I got a bunch of helpful answers, because you guys are just the best <3. One of the things that came up (a lot) is to share more of my views on bodypositivity. Now I realize not everyone wants this, and I might lose followers over this… But it’s something close to my heart and I want to give it a go. So here it goes!

To make matters worse for me (hehe), I’m starting with an unpopular opinion: I don’t compliment people on their weightloss.

Several times a week I come in contact with people who are in the process of losing weight. In our society, that automatically makes you a hero and a succes story. When people say “I’ve lost xx so far!“, they are used to a response in the lines of “omg, that is AMAZING! You look soooo great what’s your secret?“. And I don’t do that.

First off, I don’t think we should as a society should celebrate intentional weightloss, because I believe it goes hand in hand with our negative views towards weightgain. Secondly, you never know what someone’s reason for weightloss is and it might not even be a positive reason (like in my case, when I lost a lot of weight due to being severely lifethreateningly ill).  But more importantly: my respect, appreciation and love of for you has never and will never be about your weight.

You know what that means? That you didn’t become smarter, kinder, funnier, a better human being or worth more with losing weight. Just like you don’t become more stupid, mean, lazy and worthless when you gain weight. Whatever your size, I love you just the way you are, and you are not “better” just because you lost weight.

Before you think “man, Marianne really is a shitty friend“, let me be clear: aside from talking about weightloss and complimenting you on weightloss, I will do EVERYTHING to support you in every other way. I will go running with you eventhough I hate running. I will try that foul kale smoothie. I will tell you how amazing your skin looks and I’ll high five you when you reach health-based goals. I’ll go shopping with you for new clothes, I’ll come cheer for you during sporting events, I will cook things for you you like, I will compliment how cute your butt looks in your new workout leggings, I’ll comment on your instagram pic that shows you finally mastered that yogapose you’ve been working on for months.

I will support you through and through, but I will not congratulate you on your weightloss. And if in the not so distant future you gain that weight back, I will be here too and I will tell you once more that your value to me was never defined by your weight.

Waarom ik mensen niet feliciteer met hun gewichtsverlies.

Een tijdje terug vroeg ik op mijn facebook wat jullie zoal van mij zouden willen lezen, en daar kwamen echt zoveel toffe antwoorden uit! You guys are the best. Ik wil op de blog niet meer alleen outfits tonen, maar ook schrijven over bijvoorbeeld bodypositivity. Daar is dit artikel uit ontstaan, en we vliegen er gelijk stevig in met een mening die niet bepaald heel populair is: ik feliciteer mensen niet met hun gewichtsverlies.

Normaal gezien als mensen zeggen “ik ben al blabla kilo kwijt”, dan hoor je verrukt op te springen en te zeggen “Wauw, wat goed van je! Wat is je geheim?“. En ik doe dat dus niet. En mensen vinden dat heel… ehm… awkward.

Ik feliciteer mensen niet met gewichtsverlies omdat ik niet geloof dat we intentioneel gewichtsverlies moeten vieren. Ik denk ook dat mensen soms gewicht verliezen voor negatieve redenen (zoals in mijn geval, toen ik doodziek was en mensen zeiden “meid wat zie je er fantastisch uit” terwijl ik eigenlijk op het randje van een coma zweefde). En last but not least: mijn liefde en waardering en respect voor mensen hangt gewoon totaal niet af van hoeveel ze wegen.

Ik vind jou geen slimmer, beter, grappiger, liever, waardevoller mens omdat je nu dunner bent. Net zoals ik je geen dommer, slechter, luier, stommer, waardelozer mens vindt als je bijkomt. Ik vind jou gewoon een awesome mens, wat je gewicht ook is. Dus je gewicht is voor mij niet relevant.

Voor je gaat denken “Amai, Marianne is wel écht een hele slechte vriendin”, laat mij even duidelijk zijn. Okee, ik geef geen complimentjes als je vermagerd en ik wil ook niet praten over diëten enzo, maar ik zal voor de rest ALLES doen om je te steunen. Ik ga mee hardlopen. Ik zal die rare boerenkoolspinazie smoothie proeven. Ik zal je zeggen hoe glowy je huid er uitziet en ik zal je toejuichen met elk niet-gewichtsverlies-doel. Ik ga shoppen voor nieuwe kleren en ik zal aan de zijlijn staan om te supporteren voor welk event dan ook en ik zal zeggen dat je butt er amazing uitziet in die nieuwe sportlegging en als je eindelijk na maanden oefenen die nieuwe yogapose onder de knie krijgt kom ik commenten onder je instagramfoto hoe amazing je bent.

Ik zal je steunen op alle mogelijke manieren, maar ik ga je dus niet complimenteren met je gewichtsverlies. En als je in de (waarschijnlijk nabije) toekomst toch terug bijkomt, dan zal ik er voor je zijn en zeggen wat ik in het begin al zei: mijn liefde en waardering en respect voor jou hangt niet af van je gewicht, en je bent awesome precies zoals je bent.