Why the new H&M video can go fuck itself.

H&M released a video celebrating the diversity and beauty of women. In it we see bald women, strong women, women with natural hair, women of colour, older women, badass women, androgynous women,… Having fun and being unapologetically themselves. Which is awesome. The idea of the video in general is really awesome. Have a look here.

The video also features 2 plusmodels, size 16 Paloma and size 12 Katy, both gorgeous and awesome. They even start the video with an image of Paloma walking in her underwear. And that is where the problem begins. At first I thought it was so cool but then I was like, wait… hang on… Why are you using plussize models in your video when you treat your plussize consumers like crap?

hm-video-paloma

opening shot: Paloma in her underwear

Hang on… but H&M has a plussize collection! That’s awesome right?

Yes, it is true that they have a plussize clothing line (H&M+). But that is where the good news stops.

Why H&M treats their plussize consumer like crap

Conclusion: they don’t like their plussize consumer. To me as a consumer, it feels like the plussize collection is just a little extra they do on the side, and squeeze some money out of, and that they can use in campaigns like this one so that they can say they are size-positive.

They’re not alone in this. A lot of brands want to dip their toe in the water of the plussize market, but none of them really want to go for a swim (I wrote about this earlier on here). And I am SO OVER IT.

Dear H&M. I like you guys for a lot of reasons. I am happy I can occasionally squeeze myself into some pieces of your straightsize collections. But you have not only lost me as a shopper of your plussize line, you have also angered me. You get away with this crap because plussize women are used to settling. We settle for ill-fitting clothes and being treated like second-class consumers because we can’t get any better. And that ends now. I’ll be taking my money elsewhere, because guess what: while you have been getting away with this, other brands have emerged and other retailers have stepped up their game. I no longer need to settle for this. To use us for publicity but then treat us this poorly is wrong.

The video you created is awesome, and I love the diversity of women. But if you’re not going to treat your plussize consumers with the respect they deserve, then don’t use us in your video’s either just because it makes you look good. We deserve better. 

Leave a Reply

Waarom de nieuwe H&M video echt zwaar suckt.

H&M heeft een paar dagen terug een video gereleased om de schoonheid en diversiteit van vrouwen te vieren. In de video zien we allerlei soorten vrouwen: kaal, gespierd, met okselhaar, ouder, gekleurd, on top of their game, having fun, die lekker zichzelf zijn. Awesome. Het idee van de campagnevideo op zich is echt awesome. Je kan de video hier bekijken.

In de video zien we ook 2 plussize modellen. Paloma (maat 46) en Katy (maat 40-42), beide prachtige vrouwen trouwens. De video opent zelfs met een shot van Paloma in haar ondergoed! En dat is nu precies waar het probleem begint. De eerste keer dat ik de video zag vond ik het zo awesome, maar toen dacht ik hang on… Waarom gebruiken jullie wel plussize en curvy vrouwen in jullie video, terwijl jullie je plussize consument slecht behandelen?

hm-video-paloma

opening shot: Paloma in haar ondergoed

Ja maar… H&M heeft toch een plussize collectie? Da’s toch goed?

Ja true, ze hebben een plussize collectie. Maar da’s dan ook waar het goede nieuws stopt.

Waarom H&M z’n plussize consument respectloos behandelt

 • Hun plussize collectie is saai en heel klein. Momenteel vind je in de collectie zo’n 150 items, het merendeel daarvan basic jeans en topjes, terwijl hun kleding in “gewone” maten meer dan 5300 stuks telt.
 • Er zijn serieuze issues met hun maten en fit. Dat is iets dat hun consumenten al heel lang roepen, maar dat ze niet blijken te horen.
 • In hun catalogus vind je een 100tal bladzijden over gewone mode en al hun collecties… en 2 bladzijden voor plussize. TWEE.
 • Niet alle shops hebben de plussize collectie. Dat kan ik nog snappen, maar de shops die de collectie wel hebben hangen ze zonder uitzondering ergens achterin (of in de kelder), meestal naast de zwangerschapskleding. Je vindt in de winkel ook altijd maar een fractie van de online collectie (en die was al niet supergroot to begin with). 
 • Die awesome designer collabs die ze geregeld doen? Nooit beschikbaar in grotere maten. Soms doen ze een “size diverse” collectie, waarbij ze 1 collectie hebben die zowel in kleinere als in grotere maten beschikbaar is… Maar dan vind je in de winkel enkel de kleinere maten, en worden de grotere maten uitsluitend online verkocht.
 • Ze zijn ook bezig met hun plussize collecties te sluiten in winkels, met als reden dat ze te weinig plaats hebben om die collecties nog in de winkel te tonen… Maar als zelfs de grootste H&M ter wereld met deze reden komt, dan weet je dat het gewoon een bullshit excuus is.

Conclusie? They don’t like their plussize consumer. Voor mij voelt het echt steeds meer alsof die hele plussize lijn gewoon iets is dat ze er rap rap bijgenomen hebben, maar waar ze echt geen zak om geven. Goed voor wat snelle cash en een leuker imago, want “kijk ons eens leuk met plussize bezig zijn”.

Ze zijn ook echt niet de enigen die dit doen trouwens. Heel veel merken roepen wel dat ze plus geweldig vinden, maar doen er eigenlijk niks mee. Daar schreef ik hier ook al over… And I am SO OVER IT.

Lieve H&M, ik vind jullie leuk voor heel veel redenen. Ik ben blij dat ik mezelf nog af en toe in sommige items van jullie gewone collectie gesqueezed krijg. Maar als shopper van jullie plussize collectie zijn jullie me nu echt definitief kwijt. En meer dan dat, ik ben ook echt fucking pissed. Hoe haal je het in je hoofd om plussize vrouwen in te zetten voor een positieve campagne en achter de schermen intussen je plussize consument zo te behandelen?

Misschien kwam je daar vroeger altijd mee weg. Plussize vrouwen zijn namelijk gewend om concessies te moeten doen. We settelen voor slechtzittende, saaie kleding omdat we gewend zijn dat we niks beters kunnen krijgen… Maar guess what. Terwijl jullie dit spelletje speelden, zijn er andere merken gekomen die wel moeite willen doen. En als mijn geld niet goeg genoeg is voor jullie om je best voor te doen, dan geef ik het heel graag ergens anders uit. Voor mijn part mogen jullie je hele plus collectie opdoeken.

De video is op veel vlakken awesome, en ik ben blij met de diversiteit van vrouwen die meedoen. Maar als je je plussize consument niet gaat behandelen met het respect dat ze verdienen, stop dan ook maar met ons te gebruiken in filmpjes. We deserve better.

1 Comment

 1. Melinda
  September 21, 2016 @ 8:29 PM

  Je hebt helemaal gelijk! Helaas vaak ook vormloos, hoog gesloten of donkere kleuren. Why? Ook moet je net als bij de kleinere maten 2 maten groter nemen om het passend te maken. En die 2 pagina’s is killing. Vrouwen die zwanger zijn hebben nog meer keus. Zo jammer!

  Reply

Leave a Reply