The Plussize Problem: How about going for a swim?

I just came across this article from Elle US about a bodypositive fitness campaign and it kind of pissed me off. Let’s have a look:

Screen shot 2016-06-12 at 12.15.20

It reads: “FINALLY a body positive, completely UNRETOUCHED fitness campaign”. Looks pretty great at first sight, right? Let’s have a look inside:

Screen shot 2016-06-12 at 12.19.19

The article goes on to say how awesome it is that a group of non-straightsize models came together to shoot a fitness-inspired and bodypositive editorial. Because beauty and fitness doesn’t come in just one (fashionmodel)size. You go girls.

Wonderful message, right? I agree. But Marianne… If you think all of this is great, then what is your problem? Here it is.

The Big Problem with Plus

This article pretty much sums up the problem with plus at the moment. Magazines will clap and cheer and applaud and write how awesome all of this is…But they won’t do it themselves. Seriously, if you felt it was “about time”, then why did you not do it yourself? If you are so in love with the idea of sizeiversity and bodypositivity in editorials then book.the.damn.girls.yourself. You are a big, influential magazine. You have to power to help push this change forward. But instead of actually doing something that is indeed “about time”, you just keep doing your thing and write when others do it.

That is, generally speaking, the big problem with plus at the moment. It’s clear people love it. It’s clear people support it. So many brands and magazines are starting to notice, and they are more than willing to dip their toe in the water because there is money to be made here. But that’s it. A toe in the water. Nothing more. Very few people are willing or eager to actually go for a swim, to really dive into it. They’re just standing there, with one toe in the water, yelling to everyone how amazing the water is.

To every brand and every magazine that is currently doing this: Quit playing around. I know it’s cold and scary and you’re afraid to swim, but get over it. If you have no intention of getting in the water, you are no longer invited to my poolparty. Time to get in the fucking water, okay?

3 Comments

 1. Carolina
  June 12, 2016 @ 12:55 PM

  Totally agree! It’s funny that now that they’ve final realised that plus size can ring them money and more clicks, suddenly everyone is on board.
  You would even think that there were no plus size women before!!!

  Reply

 2. Hanne
  June 12, 2016 @ 6:55 PM

  Amen!

  Reply

 3. Mickey
  June 13, 2016 @ 5:53 AM

  Another thing…. Which of those girls is plus size? Are you already plussize with size 10/12? I guess I never realized it but according to Elle I am a plus size woman. How About we are all just women? No matter the size

  Reply

Leave a Reply

The Plussize Problem: Kom je mee zwemmen?

Ik kwam net dit artikel tegen van de Amerikaanse Elle en ik werd er een beetje droevig (lees: pissed) van. Laten we eens een kijkje nemen.

Screen shot 2016-06-12 at 12.15.20

Er staat: “EINDELIJK een bodypositive, copleet ONGERETOUCHEERDE fitness campagne”. Aw, wat lief van de Elle, toch? Laten we de inhoud ook even bekijken:

Screen shot 2016-06-12 at 12.19.19

Het artikel gaat verder met zeggen hoe geweldig het is dat een groep modellen in niet-fashion maten samen een shoot hebben gedaan om te tonen dat schoonheid en fitness in allerlei maten bestaat, en niet alleen in slanke fashionmaten. You go girls.

Prachtige boodschap, toch? Maar Marianne, als je het allemaal zo geweldig vindt, wat is dan je probleem?

Het grote probleem met plus

Dit artikel vat echt samen wat momenteel gaande is met plus. Magazines applaudiseren en juichen en schrijven superleuke artikels over hoe awesome hetis dat dit “finally” gebeurt. Wel, als je echt vindt dat het “about time” is, waarom doe je het dan zelf niet? Als je zoooo blij bent met meer sizediversity en bodypositivity in editorials, then book.the.damn.girls.yourself. Jullie zijn grote, influential magazines. En akkoord, 1 keer per jaar hebben jullie een “plusissue” met een plusmodel op julile cover, en dan gaan jullie weer terug met hoe je bezig bent. Niet meedoen, en dan wel klappen als een ander het doet? Flauw.

Dit is precies het probleem. Het is intussen wel duidelijk dat mensen klaar zijn voor meer diversiteit. People are loving it. Elle (en niet alleen Elle, maar min of meer alle magazines en een heleboel merken) schrijft hierover omdat mensen klikken op zo’n artikel, omdat mensen wanhopig snakken naar meer van dit. Omdat er dus geld mee gemoeid is. Omdat het een manier is om te profiteren van de movement zonder zelf te hoeven veranderen. Ze staan met hun kleine teen in het water, te roepen hoe zalig het water voelt, maar springen niet in het zwembad.

Elk merk en elk magazine dat dit doet, dat meerijdt op het groeiende succes van sizediversity en bodypositivity maar zelf actief niets doet, ik heb een boodschap voor jullie: genoeg gespeeld. Ik weet dat het water koud is en dat je misschien nog nooit in dit zwembad gezwommen hebt en dat is eng en spannend. I get it. En je moet wennen aan dat water, en ik heb geduldig langs de kant gewacht terwijl jullie aan watergewennig doen. Maar als je geen intentie hebt om in het water te springen, then don’t come to the poolparty. Your loss, want het water is heerlijk. So time to get in the fucking water, okay?

Leave a Reply