How to make your own kimono – quick and easy DIY tutorial

It’s a cruel cruel world when you love fashion and love making your own clothes, but at the same time have zero patience. I have HUGE amounts of respect for fashion as a form of art and as a craft, and Ioften wished I had that kind of drive to work days on end on 1 single piece. I just… can’t. So i’m always on the lookout for ways to make fun items myself that are easy and quick. Enter: the kimono!

kimono Swimwear coverup

Last week I was bored on a sundaymorning so I decided to crawl behind my sewing machine and play around a bit. I’ve been looking for cool coverups to wear over bikini’s and swimwear and stuff this summer, since I don’t like most of the conventional options (pareo? Pareno!). And then it dawned on me: why not go for a kimono? I LOVE coats and blazers so it makes sense that I dig kimono’s too haha! And while I don’t wear them on jeans (I’m not boho enough for that…but by all means, if that is your thing, go ahead!), I’m digging them a lot as a beachwear coverup. It turned out like this:

kimono diy

Since so many of you seemed to like it, I decided to make a little DIY on how to make this yourself! Believe me when I say it’s SUPER easy and really quick. With a sewing machine, you can whip this up in 10 minutes. By hand, you’ll have your very own kimono in under half an hour. I whipped out 4 in under an hour, you can check out the ones I made here. Just follow these easy steps!

Make your own kimono

Before you get started, get your fabric. I recommend something light and flowy for this. Preferably, pick a fabric that has 2 sides that are nice, because you will be able to see the inside of your kimono as well. You can be very creative with width: the ones I make are 1m to 1m50 wide and that will fit pretty much all sizes. If you think this is going to be too big for you, cut of a bit on the side so it becomes less wide. The length depends on how long you want your kimono: get twice the length in fabric you want the kimono to be (so if you want a kimono that is 1m long, get 2m of fabric).

DIY make your own kimono tutorial

Alright, let’s get started! I made super sophisticated-looking chart for you guys *coughs*

kimono diy

 1. Fold the fabric in half
 2. Sew part of the sides together. Leave openings for your arms, and I leave an extra opening below so the kimono has splits on the sides. This is not a must at all, you can sew it shut if you’d like, but personally I feel like the kimono has a bit more flow to it if I leave it open. How much you leave open is completely up to you, I think about 30 cm on top for the arms and below for the split is sufficient, but it’s up to you.
 3. Cut the front open. Make sure NOT to cut through both layers of fabric, only one half! This will become your front opening.
 4. Depending on the fabric you chose: finish the seams and hem. (optional! I tend to be impatient as fuck so I prefer just to pick an easy fabric that doesn’t fray and that I don’t have to hem, hah!)

Tadaa, you just made your own kimono! (told you it was ridiculously easy right?)

If you have any questions, let me know! I made 4 of these in various lengths and fabrics, you can check them out here.

1 Comment

 1. OOTD een kimono als swimwear coverup - Marianne Nykjaer
  April 22, 2016 @ 8:54 PM

  […] decided to make one myself and figured out a RIDICULOUSLY easy and quick way to do so. You can read all about making your own kimono here. In the end, I got so excited that I made for in ONE HOUR (yes I’m screaming because omg so […]

  Reply

Leave a Reply

Tutorial – maak je eigen kimono in 15 minuten

Argh, hoe wreed is de wereld als je gek bent op mode en graag je eigen kleren maakt, maar tegelijkertijd echt nul geduld hebt. Ik heb ZOVEEL respect voor mode als een kunstvorm en als een ambacht, en ik heb mezelf zo vaak vervloekt dat ik niet wat meer geduld kan opbrengen om net als die mensen dagen aan een stuk aan 1 kleding item te werken… maar zo zit ik gewoon niet in elkaar. Ik ben dus altijd op zoek naar manieren om zelf leuke dingen te maken die toch makkelijk en snel zijn. Het antwoord op mijn dilemma? De kimono!

kimono Swimwear coverup

Vorige week verveelde ik me op een luie zondagochtend en besloot ik nog eens achter m’n naaimachine te kruipen. Ik ben al een tijdje op zoek naar coole coverups voor bijvoorbeeld badpakken en bikini’s, aangezien ik de meeste cover-up opties maar niks vind (pareo? Pareno!). En toen bedacht ik me: waarom geen kimono? Ik ben gek op jassen en blazers, dus het is logisch dat ik kimono’s ook leuk vind, hah! Ik zou ze niet snel op een jeans ofzo dragen (ik heb echt NIKS met die hele boho look, maar als het je ding is gewoon doen hoor), maar om over swimwear te dragen vind ik het wel the bomb. Met een restje stof ging ik aan de gang en uiteindelijk werd het zoiets:

kimono diy

Jullie vonden ‘m allemaal erg leuk op m’n insta en facebook, dus ik besloot er een tutorial van te maken, zodat jullie allemaal lekker ook je eigen kimono coverup kunnen maken (ik maakte er 4 en die kan je allemaal hier bekijken)! Geloof me, het is echt BELACHELIJK hoe makkelijk en snel deze is. In 10 minuutjes ben je helemaal klaar (met een naaimachine, met de hand doe je er pakweg een half uurtje over.).

kimono zelf maken tutorial

Voor je begint, zorg voor de juiste stof. Ik raad een stof aan die mooi is aan beide kanten, omdat je de binnenkant van de kimono ook gaat zien. Iets licht en flowy werkt het beste. Over de breedte hoef je je echt geen zorgen te maken: de mijne is 1m tot 1m50 breed, en dat is echt wel one size fits all. Voor mijn slankere volgertjes: als je denkt dat ie te breed gaat zijn, knip dan aan de zijkant een stukje af zodat de lap stof smaller is. De lengte hangt van jou af en van hoe lang je de kimono wilt. Je hebt dubbel zoveel stof nodig als de lengte van de kimono (wil je dat je kimono een meter lang is, dan heb je dus 2 meter stof nodig).

DIY maak je eigen kimono tutorial

Alright, let’s get started! Ik heb deze geweldige (*kuch kuch*) illustratie gemaakt.kimono diy

 1. Vouw je stof dubbel. Het handigst is trouwens als je dit binnenstebuiten doet.
 2. Naai de zijkanten gedeeltelijk dicht. Laat bovenaan een gat voor je armen. Ik laat onderaan ook ruimte, dat zijn dan splits in de zijkant van de kimono. Dat is geen must, je kan het ook helemaal dichtnaaien, maar ik vind dat de kimono mooier flowt als ik ‘m onderin open laat. You decide. Ongeveer 30cm onderaan en bovenaan openlaten is wel voldoende, de rest kan je dus dichtnaaien.
 3. Knip de voorkant open. Let op dat je niet allebei de helften doorknipt, enkel de bovenste helft! Dit wordt je opening vooraan.
 4. Afhankelijk van de stof die je hebt gekozen: werk de naden en de zoom af (dit is echt optioneel! Ik ben ongeduldig as fuck dus ik kies een stof die niet rafelt en die ik dus ook niet hoef om te zomen, hah!)

Et voila, je hebt net een kimono gemaakt! (ik zei toch dat het ridiculously easy was?). Nog vragen? Let me know. Bekijk mijn kimono’s hier.

1 Comment

 1. Marianne
  June 23, 2016 @ 9:18 PM

  Ik ben al zólang op zoek naar een lange zwarte voile kimono!
  En kijk hier nou!!!
  Geweldig!
  Dank je wel, ik ga morgen meteen op zoek naar een paar leuke stofjes!!

  Reply

Leave a Reply